[...] całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. Jeśli jesteśmy przekonani do pieczenia swojego chleba, warto [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
[...] Carb, nie powinny wystąpić żadne niechciane powikłania. Jednakże, jeśli nie zadbamy o odpowiednią suplementację, zejdziemy zbyt nisko z ilością węglowodanów, nie zadbamy o produkty o właściwościach alkalizujących, błonniku czy nawodnieniu – dieta może prowadzić do szeregu nieprzyjemnych skutków ubocznych. Do negatywnych skutków diety Low Carb [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
[...] bogatych w goitrogeny znajdziemy brokuły, kalafior, jarmuż, szpinak, soja, orzeszki ziemne, brzoskwinie i proso. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zawsze gotować te produkty, aby inaktywować znajdujące się w nich goitrogeny. 10. Unikaj wszelkich źródeł fluoru Fluor hamuje czynność tarczycy i jest oficjalnie uznawany za jedną z głównych [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]
[...] stanowi materiał wyjściowy do wytwarzania witaminy A, nie ma ryzyka przedawkowania. Witamina B12 Gdy mówimy witamina B12 (kobalamina), pierwszym skojarzeniem najczęściej są produkty pochodzenia zwierzęcego. To właśnie z tego powodu, wegetarianie, ale przede wszystkim weganie, muszą/powinni zadbać o jej właściwe spożycie lub uzupełnienie w [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
[...] rozpiska diety redukcyjnej dla kobiety o masie 75 kg Dieta kobiety, która karmi piersią, powinna uwzględniać pokarmy bogate w składniki odżywcze. Trzeba pamiętać, że jedząc produkty z kategorii “junk food”, dostarczamy również kiepskiej jakości substratów energetycznych naszemu dziecku wraz z pokarmem. Unikamy więc korzystania ze skrajnych diet [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] pewnego rodzaju następstwem weganizmu. Przeczytaj także: TOP 6 diet wegetariańskich - czym się różnią diety wegetariańskie? Dieta wegańska Dieta wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, masło, jajka, nabiał, miód, a nawet żelatynę. Weganie nie jedzą także produktów, do których w procesie wytworzenia używany [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Osoby aktywne doskonale znają uczucie nadmiernego napięcia mięśniowego. Niestety prowadzi to niekiedy do sięgania po środki przeciwbólowe, które nie do końca są dobrym wyborem. Na szczęście są zdrowsze alternatywy w postaci naturalnych środków. Kurkumina Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza markery stanu zapalnego po [...]
[...] powinna albo poprawić swoją dietę, albo sięgnąć po gotowe suplementy, zawierające dużą ilość białka o wysokiej jakości. Pod pojęciem wysokiej jakości mam na myśli produkty zawierające w puszce/worku to, co producent umieścił na etykiecie, ale także, choćby pełen i zbilansowany zestaw aminokwasów. Wyjątkiem od tego są pojedynczo i [...]
[...] plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Z niewiadomych przyczyn paczki [...]
[...] cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy paradoksalnie (paradoksalnie, gdyż produkty przetworzone zalewają nas falowo) staje się coraz łatwiejsze. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów ze znakiem przekreślonego kłosa lub z innym oznaczeniem [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]